Select Page

Ordentlig pleje af din have kan forøge kvaliteten og holdbarheden af dine planter, frugter og grøntsager. Nogle timer i sollyset er påkrævet for næsten en hvilken som helst plante, men forskellige plantearter kræver forskellige mængder af pleje. Hvis du vil have dine udendørs afgrøder og blomster til at overleve årstiderne, er det vigtigt at lære den rette måde at tage hånd om din have.

1. Tjek planternes helbred

Uanset hvorvidt du overfører planter udefra eller gror dem fra deres frø, er det vigtigt at inspicere dine planter for at forsikre dig om, at de er fri fra sygdomme og råd. At indbringe en inficeret plante kan skade hele haven. Bortset fra plantesygdomme, bør skadedyr som bladlus og myg også bekæmpes. Hvis du vælger at bruge pesticider, så sørg for at læse op på reglerne angående deres brug, da EU har indført adskillige begrænsninger or krav ved brugen deraf. Læs mere om den slags nyhedsrelaterede sager her.

Muld og haveredskaber

2. Vand ordentligt

At vande dine planter for meget kan føre til væksten af svampe og generelt føre til planter med dårligt helbred. Vand kun så meget som er nødvendigt i løbet af vækstsæsonen for den specifikke planteart og lad mulden tørre mellem vandinger for at forhindre dem fra at blive overmættet. Tricket er at holde din have velvandet, men ikke oversvømmet og undgå at vande bladværket. Vand i stedet direkte på mulden. Dette er let at gøre, når du vander manuelt, men hvis du ønsker at automatisere vandingen prøv med et drypvandingssystem snarere end sprinklere.

3. Plej din muld

Muld forringes med tiden og har behov for at blive forfrisket fra tid til anden. Du kan købe ny muld fra dit lokale havecenter, så sørg for at tjekke kvaliteten på din havemuld og erstat den, hvis nødvendigt. At tilføje jorddækning er nyttigt for at bevare muldens fugtighed. Jorddækning kan reducere mængden af ukrudt, mens det også giver organisk materiale til din muld, når det begynder at blive nedbrudt. At gøde din have er endnu en måde at holde den sund. Hvor meget gødning, du skal bruge til dine planter, afhænger af, hvilken slags planter du har.

4. Rengør dine haveredskaber

Haveredskaber bør blive gjort rent for at forhindre sygdomme og forhindre overførslen af bakterier eller farlige elementer til din have. Derudover kan rengøringen af dine redskaber holde din have sund i længere tid.

Noget havearbejde

5. Fjern ukrudt

Ukrudt dræber haver. De kan kvæle dine sunde planters rødder, have sygdomme og generelt se dårligt ud. Ukrudt kan tage op plads og ressourcer, som var tiltænkt dine planter, så det at fjerne dem fra din have kan holde den sund.

6. Beskyt haven fra dyr

Sæt op barrierer rundt din have såsom et hegn for at holde planteædende dyr ude af din have.