Select Page

Du kan plante næsten alt i krukker, og du kan skabe en spændende og smuk krukkehave på meget lidt plads. Du kan bruge alle slags krukker eller baljer til din krukkehave, men du skal vælge frostsikre krukker, hvis dine krukker skal stå udenfor om vinteren. Få mere inspiration til krukker i haven her – og så se med herunder.

Vand vand vand

Vælg et sted til dine krukker, hvor der er læ og egen sol, og sørg for, at der ikke er langt til vandslangen. Dine planter i krukker skal nemlig vandes oftere, end hvis de er plantet direkte i jorden. Om sommeren skal du regne med at skulle vande to gange om dagen, hvis dine krukkeplanter skal blive ved med at være flotte.

Blomsterkrukke

Flere slags krukkehaver

Du kan have flere forskellige krukkehaver.For eksempel kan du lave en rosenkrukkehave med forskellige slags roser. Til rosenkrukkehaven kan du plante bunddækkeroser eller lave buketroser. Det smarte er, at du kan flytte rundt på krukkerne og skifte stil og farvekombination.

Hvis du vil være sikker på, at dine roser overlever vinteren, skal du dog placere dine krukker i et udhus eller drivhus, inden frosten sætter ind.

Du kan også vælge at plante forskellige slags blomster i krukkerne, men i samme farvenuance – og gerne i krukker i forskellig størrelse.

Køkken-krukkehaven

Endelig kan du lave en nyttekrukkehave med sunde grøntsager og salater. Her kan du dyrke både salater, ærter og radiser, ligesom krydderurter også er oplagt at dyrke i krukker. De dufter skønt, og du kan have flere forskellige slags i én krukke. Krydderurter vokser livligt, og dufter godt, så pluk en buket ind til køkkenet og lad duften af citronmelisse, salvie, dild, rosmarin, basilikum og purløg m.m. sprede sig i dit køkken.

Bær som for eksempel jordbær og blåbær egner sig også fortrinligt til at dyrke i krukker, og de solmodne jordbær smager himmelsk direkte fra krukken.

Du kan også prøver kræfter med at plante dit eget figentræ i en stor krukke. Figentræet er nøjsomt og tåler sagtens en mager jord og lidt vand. Hvis figentræet begrænses i at vokse, som det gør i en krukke, vil det sætte frugter. Dit figentræ kan godt overvintre udenfor i en mild vinter, men hvis du har plads i drivhuset eller garagen, er det en god ide at flytte planten ind om vinteren. 

Minihave i krukke

Lad dine planter vokse i god jord

Når du har bestemt dig for at lave en krukkehave, skal du sørg for, at dine planter får en rigtig god krukkejord at vokse i. Dine planter har nemlig brug for næringsstoffer fra jorden eller gødning, når de skal vokse i krukken. Vær opmærksom på, når du planter rhododendron eller blåbær, så skal du bruge en jord med lav pH-værdi, mens roser har brug for mere lerholdig jord. Du kan købe en speciel rosenjord til dine krukker.