Select Page

Er du træt af aldrig at kunne finde den app, du skal bruge på telefonen, at computeren blæser som Beyoncés vindmaskine, eller at dit fokus konstant brydes af notifikationslyde? Så kan det være, det er tid til en god, gammeldags hovedrengøring på dine enheder. Læs videre og få tips til, hvordan du kommer i gang og giver dit sind en velfortjent pause ved at eliminere digitalt rod.

Arbejde mobil og computer

Apps og programmer: Hvad har du egentlig brug for?

De fleste af os har mange flere apps og programmer, end vi rent faktisk behøver. Her vil de notoriske samlere nok protestere og pointere, at vi jo aldrig kan vide, hvornår vi får brug for et obskurt billedredigeringsprogram, GarageBand, et virtuelt klaver eller 7-Eleven-appen med dens mange rabatter. Men sagen er bare, at de hver især fylder et ondt år og får din enhed til at køre væsentligt langsommere med tiden – og hvis du så ikke engang tager særligt mange billeder, spiller musik eller færdes i nærheden af en 7-Eleven regelmæssigt, så giver det endnu mindre mening.

Sæt dig ned, gå nådesløst igennem alle dine programmer og apps og behold kun dem, du har brugt inden for det sidste år – eller den sidste måned, hvis du virkelig vil skære helt ind til benet. Når du først har taget hul på puklen, vil du blive overrasket over, hvor let det går. Hvad du også vil opdage er, at det er meget lettere at finde, hvad du skal bruge, at computeren ikke overopheder nær så tit – og at du pludselig har meget mere plads til f.eks. at gemme minder i form af billeder og videoer.

Få professionel hjælp til at optimere computeren

Lyder ovenstående som en helt uoverskuelig opgave for dig? Har du alt for mange rester af gamle programmer, du har opgivet at komme af med, fordi du ikke ved hvor på computeren, de gemmer sig? Eller overvælder års ophobede filer dig? Så er der heldigvis hjælp at hente udefra. Mange IT-firmaer tilbyder at gennemgå din computer, rydde op i det overflødige og sørge for, at den forbliver opdateret og kører så hurtigt, model og årgang tillader. Er du ikke tryg ved at sende din computer på værksted uden selv at se processen, så findes der som regel også et firma i nærheden af dig, som vil lade dig se med over skulderen. Bor du f.eks. i Roskilde, kan du finde et godt firma, der tilbyder både computer-optimering og reparation, hvis uheldet er ude. Læs mere her: Computer reparation Roskilde.

Telefon med notifikationer

Test dig selv med en kold tyrker

Hvis du virkelig vil gå hele vejen, kan du også prøve en såkaldt digital detox og se, om total minimalisme er noget for dig. Kort sagt går det ud på, at du i f.eks. en uge kun bruger din elektronik, når det er strengt nødvendigt – f.eks. i forbindelse med arbejde, skole, nødsituationer osv. I løbet af ugen vil du have mere tid til hobbyer, venner og dybe tanker – og bagefter vil du tydeligt kunne mærke hvilke digitale værktøjer, du har brug for, og hvad der er overflødigt. Der er ikke tale om en langtidsforpligtelse – og hvis du bagefter genoptager hele dit digitale forbrug? Så ved du bare, at alt indholdet på dine enheder har et formål.